Türkiye 2. tur için sandıkta! İşte seçmenlerin oy kullanma sürecini gerçekleştirecekleri 5 adım
28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci turu için seçmenler 5 adımda oy kullanacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlık binasında oy verme işlemi için temsili oy kullanma kabinleri kuruldu. Buna göre, 28 Mayıs’ta seçmenler, sadece kayıtlı oldukları sandıklarda, adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan yerde ve sandıkta oy kullanacak. Seçmenin oy kullanma işlemini gerçekleştireceği 5 adım şu şekilde:
1- Nerede oy kullanılacağı seçmen bilgi kağıdı veya internetten öğrenilebilir:
Vatandaşlar önce nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdını almayanlar, oy kullanacakları yeri ve sandık numarasını YSK internet sitesinden, e-Devlet portalından veya Seçmen Sorgulama taşınabilir uygulamasından öğrenebilecekler. Seçmen bilgi formunun getirilmesine gerek yoktur.
Oy kullanma saatleri ülke genelinde 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy verme süresi geldiği halde sandık başında oy kullanmak için bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oy kullanmalarına izin verir. Saat 17.00’den sonra gelen seçmenler oy kullanamayacak.
2- Seçmenlerin üzerinde vatandaşlık numarası bulunan bir kimlik belgesi bulundurmaları gerekecek:
Sandık başına seçmen sayısı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce düzenlenen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlilik cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile parti mensuplarına verilen meslek kimlik belgesi. yüksek yargı organı, avukatlar, noterler ve askeri personel. Nüfus cüzdanı gibi fotoğraflı resmi belgelerden “tereddüt etmeden kimliğini açıklayan” birini lidere verecek ve seçmenin sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini sunmayan seçmenler oy kullanamayacaktır.
3- Kabine cep telefonu ile giriş yapılmayacaktır:
Cep telefonu, kamera, sinema kamerası gibi manzara kayıt cihazları veya iletişim cihazları ile oy kullanma yerine girilmesi yasaklanacaktır. Bu tür cihazların, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
4- Oy pusulalarının üzerine mühür dışında herhangi bir işaret konulamaz:
Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettikleri cumhurbaşkanı adayına ayrılan bölümden taşmadan “TERCİH” veya “EVET” mührüne basarak oy kullanacak. Oyların geçerli sayılabilmesi için oy pusulalarının herhangi bir yerine “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında herhangi bir işaret veya işaret konulmamalıdır. Zarfın içine oy pusulasından başka bir şey konulmayacaktır. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni oy isteyen seçmene yeni oy verilmeyecek.
28 Mayıs’ta seçmenlere Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun fotoğraf ve isimlerinin yer aldığı oy pusulası verilecek. Seçim yapıldıktan sonra pusula zarfa konularak sandığa atılacak.
5- Oylamadan sonra imza atılacak:
Seçmen, zarfı sandığa koyduktan sonra, sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yere karşı imzasını atar.
YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ
Öte yandan, seçim sabahı sandık kurulu başkanı, memur üyesi ve son seçimde en çok oy alan 5 siyasi partinin temsilcileri saat 07.00’de sandık başında bir araya gelecek. Sandık kurulu önce yemini okuyacak ve sandık cumhurbaşkanı tarafından mühürlenecek. Daha sonra oy zarfları sayılacak, oy pusulalarının bulunduğu paketler açılacak, zarfların ve oy pusulalarının arkası kapatılacaktır.
07.00-08.00’de hazırlıklar tamamlanacak, oy verme işlemi 08.00’de başlayacak ve 17.00’ye kadar sürecek. Saat 17.00 itibari ile sırada bekleyenler varsa, bu kişiler sandık kurulu başkanı tarafından sayılarak oy kullanmalarına izin verilir. Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak sandık seçmen listesindeki seçmenin adını bulur ve incelemelerini yaptıktan sonra Cumhurbaşkanlığı Seçimi birleşik oy pusulası, zarf ve mühürü birlikte vererek oy kullanmasını ister. kabinde. Sandık Kurulu Başkanı, seçmeni zarfa başka bir madde konulmaması, zarfın içine başka bir madde konulmaması, oy pusulaları ve zarf üzerinde herhangi bir işaretleme yapılmaması ve ikinci bir oy pusulasının verilmemesi konusunda seçmeni uyarır. Böylece oy geçersiz sayılmaz.
GÖRME ENGELLİLER ŞABLON İLE OY OY VEREBİLİR
Görme engelli seçmenler, oy pusulalarına uygun olarak YSK tarafından hazırlanan şablon ile oy kullanabilecek. Talep etmeleri halinde sandık başkanı, bir akrabası veya akrabası yoksa rastgele bir başka seçmen yardımıyla oy pusulasını şablona yerleştirerek oy kullanabilecekler. Engelliler, felçliler ya da vücut pürüzlülüğü belirgin olan kişiler, o seçimde sandık başında bulunan ve o seçimde seçmen olan bir yakını ya da başka bir rastgele seçmen aracılığıyla oy kullanabilecek. akraba yoksa. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemez. Sandık başkanı veya üyeleri, engelli seçmene yardımcı olmak için oy kullanma kabinine giremeyecek ve oy kullanırken yardımcı olamayacak. Sandıklar kapatıldıktan sonra oy sayımına başlanacak. Sonuçların tutanağa geçmesinin ardından sandık kurulu başkanı tarafından iki siyasi parti üyesi kura ile belirlenecek ve oylar ilçe seçim kuruluna götürülecek.